Google Első Hely

Első helyen az organikus Google-találatok közt. Első oldalra, első helyre kerülés honlaptartalom optimalizálás és linkprofil építés segítségével

Dell akku, Asus laptop töltő

A legjobb laptop márkák: Dell, HP és Asus

A laptopok működésében a kezdetektől fogva kulcsszerepet játszott az áramellátás. A legelső hordozható számítógépben még nem is volt akkumulátor, hálózatról működött, hordozhatósága abban nyilvánult meg, hogy kis bőröndként lehetett szállítani vagy máshová vinni és ott lehetett bedugni az áramba. Az első tényleges notebook már saját áramforrással rendelkezett, úgy autonóm működésű volt.

Manapság a legkiválóbb laptopmárkák olyan modellekkel rendelkeznek, amelyek sok órányi akkumulátoros üzemidőt biztosítanak a felhasználók számára, maguknak az akkuknak pedig a jelentős teljesítmény mellett egyre kisebb a súlya és egyre hosszabb az élettartalma.

A Dell akkumulátor népszerűsége

Érdekes a piaci adatok elemzéséből következtetéseket levonni, eszerint tudható, hogy a szaküzletet Dell akkumulátorból forgalmaznak a legtöbbet, vagyis általában első helyen ez szerepel az eladási listán, ami azt is jelenthetné, hogy ezek hibásodnak meg a leggyakrabban – de nem erről van szó, hanem arról, hogy ezek a legnépszerűbbek és gyakran, ha fennáll a kompatibilitás, más márkák készülékeibe is Dell akkut vásárolnak az igényesek.

Ennek az áramforrásnak a jellemzője, hogy lítium alapú és sorba kötött LiLo, LiPo, LiFe cellák szolgálnak benne energiaforrásul. A LiPo, LiLo és LiFe akkucellák kémiai összetétele különbözik egymástól, emiatt különbözik az elektromos karakterisztikájuk is. A Dell aksik gyártása során a cellák száma maximum 6 drb, de a jelenleg legelterjedtebbek 3 cellát tartalmaznak. Néhány évvel ezelőtt a nikkel-kadmium (NiCd) akkumulátoroknál a 15 cellás egység sem volt ritka.

További részletek a témában: A Dell akkumulátor jellemzői – akkucsere budapesti laptopszervizben. Katt a fenti kép alatti linkre!

asus laptop töltő

Kompakt Asus laptoptöltő adapter

Az Asus töltő a favorit

Fontos a jó aksi, de legalább ilyen fontos, hogy legyen mivel feltölteni, illetve ha már feltöltődött, a laptop a hálózatból vehesse fel az áramot. Erre való a laptoptöltő, amelyet tápegységnek és AC adapternek is neveznek, egyik kifejezés sem teljesen pontos, lévén ez az elektromos berendezés nemcsak feltölti a telepeket (töltő) és nemcsak táplálja a készüléket (tápegység), hanem a két funkciót akár felváltva, akár egyszerre végzi, miközben persze átalakítja a hálózati váltóáramot egyenárammá (adapter). A jó töltő és a helyes akkumulátortöltés alapfeltétele a hordozható személyi számítógépek zavartalan működésének.

Ahogy az áramellátó telepek esetében a Dell, úgy a laptoptöltők esetében az Asus a favorit. A webáruházak is ezekből forgalmaznak a legtöbbet. Ár-érték arányuk kiváló, megbízhatóak és nagyon sok típushoz és modellhez használhatóak. Ha fennáll a feszültségben, áramerősségben és teljesítményben a kompatibilitás, a notebook tulajdonosok szívesen használnak ilyen töltőt akár Acer, Lenovo vagy Samsung gyártmányú mobil komputerükhöz. HP notebook esetében azonban jobb ragaszkodni az eredeti gyártóhoz.

Az adott gyártótól származó legtöbb AC/DC adapter a következő paraméterekkel rendelkezik:

 • Hálózatból felvett feszültség: 220 – 230 Volt
 • Leadott feszültség: 19 – 20 Volt
 • Leadott áramerősség: 3 – 3,25 Amper
 • Leadott teljesítmény: 60 – 65 Watt

Villamos mértékegységek (SI)

A notebook akkumulátorok és laptoptöltők esetében nem árt néhány elektrotechnikai paraméter mibenlétével tisztában lenni:

 • Amper (A): A töltő vagy az akku által leadott vagy felvett elektromos áram erősségének mértékegysége.
 • Milliamper (mA): Az elektromos áram mértékegysége, az Amper ezredrésze. Azaz a 3,0 A ugyanazt jelenti, mint a 3000 mA.
 • Milliamper-óra (mAh), és amperóra (Ah): Az akkumulátorban tárolt töltési energiát kapacitásának a mértékegysége: mennyi áramot tud folyamatosan az akku szolgáltatni egy órán keresztül. A 12 V-os
  6 Ah-ás autóakkumulátor 6 A áramot tud biztosítani egy órán keresztül (6A × 1h = 60Ah).
 • Nominális feszültség (V): Az akkumulátortelep nominális vagy névleges feszültsége. Különböző kémiai tulajdonságaik miatt az egyes cellák feszültsége eltér egymástól:
  • NiCd vagy NiMH: 1,2 V cellánként
  • LiPo: 3,7 V cellánként
  • LiLo: 3,6 V cellánként
  • LiFe: 3,3 V cellánként

A telep névleges feszültségét úgy kapjuk meg, hogy a cellafeszültséget megszorozzuk a cellák számával

 • Teljesítmény (W): A laptoptöltő vagy akkutelep teljesítményét úgy kapjuk meg, ha a leadott/felvett áramerősséget megszorozzuk azzal a feszültséggel, amely mellett ez az áramerősség létrejött. Ha a 19 V-os Asus akkumulátor egy adott pillanatban 3 Ampert adott le, illetve a laptop ennyit vett fel, akkor a pillanatnyi teljesítmény 57 Watt. Az elektromos készülékeken nem a pillanatnyi, hanem a névleges vagy maximális teljesítményt adják meg.

Számítástechnika – elektrotechnika

Volt – amper – watt átszámítás

1 Volt × 1 amper = 1  Watt

teljesítmény, áramerősség, feszültség átszámítás

Watt = Volt × Amper; Amper = Watt / Volt; Volt = Watt / Amper

 

teljesítmény = feszültség × áramerősség

áramerősség = teljesítmény / feszültség

feszültség = teljesítmény / áramerősség

A feszültség, áramerősség és teljesítmény mértékegysége, összefüggéseik.

 • Egy amper az az áramerősség, amely 1 volt feszültség mellett 1 watt teljesítményt létesít.

 • Egy volt feszültség mellett 1  watt teljesítmény leadásához 1 amper áramerősségre van szükség.

Keress rá a Google-ban: Akkumulátor helyes töltése

Újraindult SEO projekt 2022 júniusától: a budapesti Laptophardware szerviz honlapjának optimalizálása asus töltő és dell laptop akku (vagy fordítva) kulcsszavakra. Cél: Google első oldal, első hely.

Érdemes tudni, hogy a legjobb laptopmárkák olyan modellekkel vannak jelen a piacon, amelyek professzionális felhasználást is lehetővé tesznek. AC adaptereknél fontos, hogy a népszerű megoldások helyett a kompatibilitásra ügyeljünk.

Google Első Hely © 2016-2021 Frontier Theme