Google Első Hely

Első helyen az organikus Google-találatok közt. Első oldalra, első helyre kerülés honlaptartalom optimalizálás és linkprofil építés segítségével

Digitális kultúra – digitális kánon

Digitalizálás + Internet

digitális kánon

Digitalizálás + Internet = Kánon

A digitális forradalom mindaddig egy nagyobbfajta laborkísérletnek számított, amíg az internet elterjedésével a digitális tartalmak nem váltak mindenki által hozzáférhetővé. Hiába digitalizáltak ugyanis bármit is, mondjuk egy középkori kódexet, 40 vagy akár 30 évvel ezelőtt, ezek az állományok ugyanúgy egy bizonyos helyen voltak eltárolva, mint ahogy például a papíralapú könyvek is. Csak a számítógépek összekapcsolásával létrejött globális hálózat tette lehetővé, hogy a digitális tudás általánosan hozzáférhetővé váljon. A ténylegesen forradalmi áttörést ez jelentette.

A digitális kánon

James Joseph O’Donnell (szül 1950) professzor, az Amerikai Filológustársaság elnöke, a neves középkor-kutató bő negyedszázada, a digitális kultúra ókorában tartotta meg St. Augustine to NREN: The tree of knowledge and how it grows című előadását, amelyben azt taglalta, milyen változást hoz majd az emberi tudás kiszélesedésében az elektronikus médiumok megjelenése.

Némileg távolságtartóan ugyan, de alapvetően lelkesült hangnemben azt írta, szellemileg jóval izgalmasabb korszakban élünk, mint azok, akik a kódex vagy a könyvnyomtatás megszületésének az idején éltek Európában.

Felteszi a kérdést: milyen tanulságot fogalmazhat meg magában e technológiai változásokról a digitális hétköznapok írástudója és fogyasztója? Az antik irodalomból annak a műnek volt nagyobb esélye a fennmaradásra, amelyet megőriztek a kódexek, a kódexekben fennmaradt szövegek közül annak, amely később nyomtatott könyv formában is napvilágot látott. S a nyomtatott könyvek közül? Minden bizonnyal azoknak, amelyeket digitalizálnak. Hozzátehetjük: S ezek közül is azok, amelyek a neten elérhetővé, online olvashatóvá, saját gépre letölthetővé válnak. E művek képezik a digitális kánont.

A technológia alakítja a kánont

Így válik a technológia a kánon alakítójává. A digitális hétköznapok aktív szörfölője számára persze a Google a kályha, amely a könyvek digitalizálásában is élen jár.  Nem kétséges, digitális környezetben a könyvtár már nem egy épületet fog jelenteni, hanem egy internetes elérési címet és egy a közönség számára láthatatlan óriásszervert. A szemantikus web fogalmi hálóján lépkedő felhasználó pedig megkeresi, megtalálja és „kikölcsönzi” erről a szerverről a számára szükséges digitális tartalmat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Google Első Hely © 2016-2021 Frontier Theme