Google Első Hely

Első helyen az organikus Google-találatok közt. Első oldalra, első helyre kerülés honlaptartalom optimalizálás és linkprofil építés segítségével

releváns tartalom

A releváns tartalom a keresőoptimalizálásban olyan webtartalmat jelent, melyet a keresőalgoritmusok bizonyos témában és e téma kulcsszavaira nézve relevánsnak tartanak, s mint ilyent, a találati lista élére pozicionálnak. Tartalmi relevanciát több tucatnyi speciális szempont érvényesítésével lehet biztosítani.

honlap seo keresőoptimalizálás

Honlap-SEO Google-kereséshez

honlap seo

Mi a helyezésjavítás ára? Weboldal optimalizálás és kreatív linképítés

Keresőoptimalizálás alapok a SEO-szakember szerint

A weboldalak organikus helyezésének javítása céljából végzett klasszikus  keresőoptimalizálás vagy más szóval honlap-SEO (ahol a SEO a Search Engine Optimization angol kifejezés rövidítése) két munkafolyamatot egyesít. A helyezésjavítás 1) on-site és 2) off-site tevékenységgel érhető el,

 1. az első a weboldal optimalizálás, amelynek során
  • egyrészt a honlap általános kondíciót feleltetik meg a keresőszempontoknak,
  • másrészt azt igyekeznek elérni, hogy a weblap az előre meghatározott egy vagy több kulcsszóra nézve a lehető legnagyobb mértékben releváns legyen;
 2. a második fázis a  linképítés, ennek során külső szájtokról a céloldalra mutató hivatkozások, azaz backlinkek révén erősítik annak internetes autoritását, egyben hitelességét, érvényességét egy-egy témában – ugyanis a keresőrendszerek a bejövő linkek számából, erejéből és a küldő webhely minőségéből is következtetnek arra, milyen mértékben mérvadó az adott website az egyes keresőkérdésekre nézve.

A kulcsszavas keresések eredménylistáinak a kialakulásában éppen ennek a két faktornak legnagyobb a jelentősége: egyfelől a weboldal keresőbarát jellege és kulcsszavas relevanciája, másfelől  linprofiljának nagysága, erőssége és minősége határozza meg, hogy a keresőalgoritmus az organikus találatok rangsorolása során milyen pozícióba helyezi a weblapot.

Honlap optimalizálás + linképítés

Alább sorra veszem, mit jelentenek azok a fogalmak, amelyek a honlap-SEO során a legnagyobb figyelmet érdemlik, az első kettő a tartalomjavításként értelmezett honlap optimalizálás, a harmadik a linképítésre vonatkozik.

 • milyen a keresőbarát weboldal, hogyan készül?
 • mi a releváns tartalom és a kulcsszavas relevancia?
 • mit ér a hivatkozások száma, ereje minősége?

Mindezt a legnagyobb keresőprogram szempontrendszerét ismerve foglalom össze lentebb, azonban nézzük, miért épp ez a kitüntetett szoftver.

Honlap keresőoptimalizálás = Google optimalizálás

honlap optimalizálás ára

Google kereséshez igazított honlap optimalizálás

A magyar weben indított keresésekhez a böngészők 97 %-a Google rendszerét veszi igénybe. Így a keresőoptimalizálás lényegében redukálódik a Google optimalizálás területére, azaz a tartalomfejlesztés és linképítés kifejezetten arra irányul, hogy a világkereső igényeinek, szempontjainak minél inkább megfeleljen a helyezésjavítás céljából optimalizált honlap.

Kedvenc keresőprogramunk napjainkra igen magas fejlettségi szintet ért el, algoritmusa gépi tanulásra képes mesterséges intelligenciának tekinthető, amely a szemantikus keresés módszerét is alkalmazva a puszta szóegyezéseken messze túlmenő tartalmi és jelentésbeli összefüggéseket is felismer (erről bővebben: Szemantikus keresés – Web Seo).

A Gugli gyakorlatilag megérti a honlap tartalmát, és megérti a keresőkérdést is, így jó eséllyel a felhasználók érdeklődésére adekvát választ adó weboldalakat helyez a találati  eredményoldal (SERP) élére. Kifinomult módszerei és az oldalakkal, valamint a hivatkozói hálózattal szembeni elvárásai miatt a honlap-SEO szakember számára a keresőoptimalizálás sok időt, munkát és nagy tapasztalatot igénylő feladattá vált. Ennek eleget tenni csak hozzáértéssel, kreatív hozzáállással, komplex szemlélettel és nagy körültekintéssel lehet. A szakmai minőség mellőzésével végzett, elavult eljárásokra épülő amatőr honlap-optimalizálás mögött a Google algoritmus beépülő moduljai  (Pingvin, Panda, Rank Brain, BERT algorythm) mindig felderítik a gyenge tartalom és a rossz linkpprofil mögött rejlő manipulációs szándékot  – és ez következményekkel jár: a honlap hátrébb sorolódik a találati rangsorban, rosszabb esetben kiesik az indexelt oldalak közül.

Releváns tartalmú keresőbarát weboldal készítése

Keresőbarát az a honlap, mely a lehető legnagyobb mértékben alkalmas arra, hogy a keresőprogram feltérképezze és értelmezze tartalmát, témáját, tárgyát. Ehhez hozzájárul például az értelmezhető domain-név (nem kétséges például, hogy mi lehet az iparitartaly.hu alatti portál témája), a pontos leírás (description), a jól megválasztott név (title), a pontos és kifejező címsorok (h1-h6 head line), a képek alt text szövege, no és persze maga a honlapszöveg. További részletek: Keresőbarát weboldal készítése.

A releváns tartalom SEO-szempontból nem egy általános elvárás, hanem a kulcsszavas megfeleltetésre vonatkozik. Valamely kulcsszóra nézve releváns tartalmú a honlap,

 • ha kellő eredetiséggel, megfelelő alapossággal és részletességgel, ugyanakkor összegző jelleggel kifejti azt a témát, amelynek kulcsszavával a szájt TOP helyezésre pályázik;
 • ha a választott kulcsszó a lehető legváltozatosabb formában és a lehető legtöbb pozícióban és funkcióban elérhető a keresőmotor számára, úgy mint: domain, URL, meta tag, title, head line, képek és linkek alt, title és anchor textje…;
 • ha mindeközben nem történik kulcsszóhalmozás;
 • ha az oldal jól kapcsolódik a kulcsszavak által meghatározott fogalmi hálóhoz például szinonimák, szakkifejezések, idegen szavak szerepeltetésével, kapcsolódó személy- és cégnevek, helyszínek, számok, események említésével;
 • ha az oldalon a látens szemantikai indexelés lehetőségei szerinti szövegösszefüggések is fellelhetők.

Bővebben: Mi a releváns tartalom a Google szempontjából?

Bejövő linkek száma, ereje, minősége

A honlap keresőoptimalizálás legkényesebb kérdése a linképítés. Az átlátszóan céltudatos és erélyes módszerek manipulációknak minősülnek, az óvatoskodás pedig nem vezet eredményre. A túl sok bejövő link kockázatos, a túl kevés hatástalan.

A hivatkozások puszta számánál fontosabb a linkek ereje és minősége. Erősnek akkor számít a backlink, ha erős weblapon szerepel, ennek jelenleg leghitelesebb mérőszáma a MOZ Domain Authority. Minőséginek akkor tekintjük az online visszacsatolást, ha tartalmi összeföggések állnak mögötte – ez esetben mondhatjuk, hogy a link releváns. A műanyag tartályokat forgalmazó iparitartaly.hu webshopra például releváns link küldhető a műanyag kármentő tálcák gyártásával foglalkozó muanyag.balla.biz tematikus oldalról.

Weboldal optimalizálás linkprofil építéshez

A kvalitásos SEO-szakértő a Google kereső optimalizálás két műveletét összehangoltan végzi. Amikor a weblapon dolgozik, fejlesztéseit már annak tudatában végzi, hogy milyen külső hivatkozásokkal fog utalni a webegység oldalaira, így a honlap optimalizálás menetét nem csupán a Google-megfeleltetések biztosítása képezi, hanem az a szándék is, hogy a webtartalom és a linkprofil szerves egységet képezzen.

A linképítés és honlap optimalizálás ára

A Google helyezés javítás busás üzleti hasznot hozhat például egy webáruház vagy egy online szolgáltatást kínáló weboldal tulajdonosának. De tetemes forgalomnövekedésre és nagyobb bevételre szémíthat a távoktatást végző pszichoterapeuta is, ha honlapja első helyre kerül például a pánikbetegség gyógyítása otthon long tail kulcsszóval. Ennek elérése azonban többhavi munkával jár, amelynek során a Seo végzője tudásán és munkáján kívül saját webrendszere erőforrásait is felhasználja a siker érdekében. Mindennek ára van, ám nagyságrenddel olcsóbb egy AdWords-kampánynál.

A Google Első hely c. weboldalt jegyző Seo-szakember havidíjas prémium linképítési tarifacsomagjairól és a honlap-optimalizálás árak terén való tudnivalókról tájékozódhat az itt megadott címen, de tudni kell, hogy az árak mindig konkrét megállapodás tárgyát képezik. Bővebben: Árak: linképítés és honlap optimalizálás.

 


honlap keresőoptimalizalas

Google honlap optimalizálás – árak

Honlap Seo – keresőoptimalizálás

Fenti írásomban a Honlap Seo fogalmát a szakma legáltalánosabb terminus technikus kifejezése, a keresőoptimalizálás szinonimájaként használom, holott tudom, inkább a weboldal optimalizálás tárgyköréhez tartozó tevékenységet jelöli. Ebben a Google-kereséshez igazodtam, szeretném az adott kulcsszóval a jelen posztot az organikus találatok első helyére pozicionálni a helyezés javítás különböző módszereivel, beleértve a keresőmarketing eszközöket is.

A honlap optimalizálás ára témájában írtakhoz még hozzá tartozik, hogy ingyen linképítés csak az esetben ha a releváns tartalom előállítása és a keresőbarát weboldal készítése is baráti alapon, azaz ingyenesen történik.


Ha tetszett a cikk: megoszthatod, lájkolhatod

Gépi intelligencia – Szemantikus SEO

Szemantikus keresőoptimalizálás

szemantikus seo - google helyezés javítás

Organikus Google helyezések javítása szemantikus keresőoptimalizálással

A Google-algoritmusok intelligens működése lehetővé tette, hogy a weben a keresés a kulcsszavas találatoknál komplexebb és adekvátabb eredményt adjon. A keresőszoftverek képesek egy-egy fogalom teljes szemantikus kontextusát feltérképezni és adatbázisba menteni úgy, hogy ne csak a pontos kulcsszavak, hanem a hozzá rendelt más információk alapján is visszakereshető legyen a fogalmi háló bármely gócpontja. Ennek a módszernek muzsikál alá a szemantikus keresőoptimalizálás, amely ugyanennek a fogalmi hálózatnak a szemantikai összefüggéseire alapozódik, ám épp fordított sorrendben.

A keresőalgoritmusok a meglévő webtartalmakat szemantikus indexálással teszik visszakereshetővé, ezzel szemben a honlapoptimalizálását végző szakember a webre küldött tartalmakat rendezi eleve úgy, hogy a későbbi szemantikus keresés az előre rögzített, egyben kívánatos eredményt adja. Azaz: a Google a talált tartalmakat értékelve dönti el, milyen kulcskifejezésekkel és milyen sorrendben szerepelnek majd a találati listán, míg a SEO-szakértő – ismerve a keresési mechanizmus főbb sajátosságait – eleve úgy építi fel a honlapot és az ezt támogató linkprofilt, hogy a felhasználói rákérdezés eredményeként a Google a honlap tulajdonosa számára kedvező eredményt adja.

A dolog persze nem ilyen egyszerű: tapasztalataink alapján és elméleti felkészültségünkből kiindulva bármennyire jól ismerjük is a keresőrendszer működését, a rangsorolás szempontjai mégiscsak nagyjából titkosak, és még ha ezeket ki is fürkészhetjük, azt megtippelni is nehéz, hogy a keresőszempontok közül melyik mekkora súllyal van jelen az eredmények alakulásában.

Google helyezés javítás

google helyezés javítása

TOP Google-helyezések elérése

Bárhogy is: a szakmai hozzáértéssel párosuló kreativitás lehetővé teszi, hogy a honlapokat optimalizáló mester rávezesse a mesterséges intelligencia szintjén működő algoritmusokat a kívánatos eredményre azzal, hogy fogalmi összefüggések szempontjából relevánssá teszi a weboldal tartalmát, továbbá szemantikus linképítés segítségével megfelelő támogatói hátteret biztosítson, és ezek együttes hatására egy idő után elkezdődjön az organikus helyezések javulása a keresőben.

 

Blogelmélet – Halmazelmélet – Gépi tanulás

(tovább…)


Ha tetszett a cikk: megoszthatod, lájkolhatod

Fapados SEO

seo szakértő fapados módszerekkel?

Fapados SEO: elégtelen optimalizálás

Nehéz tanácsot adni annak a honlaptulajdonosnak, aki maga eszkábálta össze a weboldalát és nagyon büszke az eredményre. Hiszen az, amit létrehozott, épp olyan, amilyennek ő szerette volna. A honlap szerinte szép (erről kár is lenne vitatkozni, ízlések a pofonok…), minden ott van rajta, ahol és ahogy kell. A tulaj egyenesen szerelmes a fantázianévbe, amit adott oldalának, világos, hogy domaint is ennek megfelelőt választott. Annak máris nagyon örül, hogy ugyanezzel a fantázianévvel máris az ő honlapja az első a találati listán, ami nem csoda, tekintve hogy egyetlen más weblap sem szerepel ilyen névvel, mi több, ez a fantáziaszó csakis az ő oldalán szerepel.

Mivel azonban ez sajnos egyelőre nem egy világhírű márkanév, ezért rajta kívül élő ember nem keres rá, így lassan rájött, hogy a szerelme tárgyát képező fantázianév helyett inkább a szolgáltatás / termék közkeletű, mondhatni triviális nevével kellene pozíciót szereznie – ezekkel a szavakkal azonban még az első 100-ban sem szerepel weblapja. Vajon miért?

himzett-menyasszonyi-partaA tanácsot adó Google-SEO szakember egy pszichológus türelmével igyekszik elmagyarázni, hogyan működik a világkereső, mit vesz figyelembe akkor, amikor a kulcsszavas keresésre találati oldalakat rangsorol. Itt van máris elsőnek az oldal neve. Kétségtelenül gyönyörű szó a pártafirka, de mivel ezt őrajta kívül senki más nem ismeri, mégis inkább mondjuk “hímzett menyasszonyi ruházat” lenne a megfelelőbb cím. A banális, triviális megnevezés hallatán arca eltorzul. Akkor sem hímzett, hanem varrottas, nem menyasszony, ha mátka, nem ruházat, hanem párta. “Varrottas mátkapárta” – születik a kompromisszum. Na majd erre rácuppannak a házasulandók.

És innen már nem lehet szakmai mederbe terelni a munkát. Fapados optimalizálás következik: ezt-azt azért sikerül rendesen megseózni, kap a weblap tisztességes descriptiont, abban végre ott lehetnek azok a triviális kifejezések (de csak azért, mert nem látszik a honlapon), készül rendes sitemap.xml és robot.txt, kerülnek a szövegbe h1 és h2 headline, valamit strong  és italic kiemelések, kapnak a képek alt és title taget, a szövegmennyiség is elegendő, szépek az aloldali url-ek – épp csak a kulcsszavas relevancia az, ami teljesíthetetlen marad. Keresőbarát lett a weboldal. Hát voltaképp igen. Csak éppen a SEÓja fapados. Utazni is lehet remekül fapados járattal, csak megszeretni nehéz. A Google vidáman feltérképezi az így optimalizált oldalt, indexálja, betározza – és kellemes szendergésre ítéli az adatbázis eldugottabb zugában. Ha netántán valaki az életben varrottas mátkapártát fogna keresni, bizton első találatként dobja az élre.


A SEO-szakember hiába ad jó tanácsot az oldal elnevezését és kulcsszavait illetően, ha a honlap tulajdonosa olyan címhez és olyan kulcsszavakhoz ragaszkodik, amelyekre senki sem keres rá.  A kulcsszavas relevancia hiánya miatt az ilyen weblap nem számíthat organikus forgalomra. Honlap keresőoptimalizálás, tartalomoptimalizálás, keresőbarát weboldal, releváns tartalom, fapados seo-tanácsadás skype-on, keresési kulcsszavak


Ha tetszett a cikk: megoszthatod, lájkolhatod

A kulcsszavas relevancia

relevans-kulcsszo

A kulcsszavak kérdése a keresőoptimalizálás első számú problémakörét képezi – állítja minden SEO-szakember. Létezik ugyan általános optimalizálás, amikor a weboldalt keresőbaráttá, a Google-robotok számára jól feltérképezhetővé és értelmezhetővé tesszük, ám az optimalizáció egy pontján a munka nem az általános elvárásokra irányul, hanem speciálisan a kulcsszavakra fókuszálva zajlik, mint ahogy a keresőben sem “csak úgy” szeretnénk weblapunkat az első helyen, első oldalon látni, hanem pontosan tudjuk, mely kifejezésekre rákeresőket tekintjük potenciális látogatónknak webhelyünkön. Így hát minden alkalommal, amikor valamilyen SEO-fogalomról beszélünk, akkor a keswords fogalma kimondatlanul is ott lebeg szavaink mögött. Releváns tartalom – mondjuk például, de oda értjük, hogy a relevanciát valamely kulcsszóra nézve gondoljuk.

Nem kell ahhoz szakembernek lenni, hogy felismerjük: a honlaptartalom optimalizálásában a relevancia és a kulcsszavak viszonya kétirányú játék.

Az egyik megközelítés az lehet, hogy van egy kész honlaptartalmunk, és igyekszünk megállapítani, erre a tartalomra nézve mely kulcsszavak számítanak relevánsnak. Ezeket megállapítva szerepeltetjük őket a weblap különböző információs celláiban, például a meta-tagekben, képszövegben, továbbá meglévő előfordulásaikat az oldalon kiemeljük (például tipográfiailag vagy címbe emelve). A relevánsnak gondolt kulcsszavak szerepét ezzel még hangsúlyosabbá tesszük – így optimalizáljuk a webtartalmat.

A másik megközelítésben előre meghatározzuk a számunkra fontos kulcsszavakat, és a weboldalt eleve úgy töltjük meg szöveggel, képekkel, úgy alakítjuk a címeket, úgy végezzük el a láthatatlan beállításokat, hogy az adott kulcsszavakra nézve releváns tartalmat kapjunk.

Ebben a kölcsönös összefüggésben a releváns kulcsszavak a tartalom függvényei, a releváns tartalom viszont a kulcsszavak függvénye.

Mivel ez a kétirányúság létezik, a honlapfejlesztés is akkor lehet a legsikeresebb, ha nem nem preferáljuk sem az egyik, sem a másik megközelítést. Vagyis nem lesz könnyű dolgunk a kulcsszavakkal, ha a honlaptartalom létrehozásakor még nem döntjük el, melyek is lesznek azok, vagy ha mégis, a szövegformálásban, képválogatásban, linkek elhelyezésekor stb. nagyjából figyelmen kívül hagyjuk őket. Ha így teszünk, előfordulhat, hogy az utólag megállapított, a tartalomra nézve releváns kulcsszavak nem azok lesznek, mint amelyek eredetileg elképzeléseinkben szerepeltek. És ellenkezőleg: ha a keresőszavakat előre kiválasztjuk és a weblap építésekor mereven ragaszkodunk a használatukat előíró SEO-szabályokhoz, akkor ugyan a honlap releváns lesz szavainra nézve, de előfordulhat, hogy nem arról szól, mint amiről eredetileg szerettük volna, hogy szóljon, esetleg se füle se farka a szövegnek, szétesik a tartalma, mert nem az értelemre, logikára, stílusra figyeltünk, hanem arra, hogy naakkormost-eztakulcsszót-ebbeamondatba belefoglalom.

Éppen ezért helyes a tartalomépítésnél emlékezetben tartani a kulcskifejezéseket, de a webszöveg írásánál, hivatkozások használatánál, tábázatok, felsorolások készítésénél mégis a téma logikus és szemléletes kifejtése legyen a célunk, ne pedig a kulcsszavas relevanciára való törekvés.

Ha ez utóbbi nem megfelelő, utólag sokat javíthatunk az esetleges hiányosságokon, rossz arányokon. Semmi akadálya annak például, hogy a szöveg alatt összefoglalót helyezzünk el vagy megjegyzéseket fűzzünk hozzá, esetleg kitérőket tegyünk. Az ilyen kiegészítésekben pótolhatjuk a kulcsszavas reprezentáció hiányzó elemeit.

Hogy ez sok pluszmunkát jelent. Igaz. De hát ki mondta, hogy a kulcsszavas relevancia és a tartalmi relevancia összehangolása nem követel szakértelmet, tapasztalatot, tudást szakértői jártasságot a SEO rejtelmeiben?


(tovább…)


Ha tetszett a cikk: megoszthatod, lájkolhatod
Google Első Hely © 2016 Frontier Theme