Google Első Hely

Első helyen az organikus Google-találatok közt. Első oldalra, első helyre kerülés honlaptartalom optimalizálás és linkprofil építés segítségével

szemantikus seo

A szemantikus SEO a Google által megvalósított szemantikus kereséshez igazodó optimalizálási elv és gyakorlat. Lényege: a webtartalmat a téma kulcsszavaihoz szemantikailag kapcsolódó kifejezéseket is használva alakítjuk ki, a hivatkozások backlink-hálózatát pedig a fogalmi háló mintázatát követve építjük fel.

Digitális kultúra – digitális kánon

Digitalizálás + Internet

digitális kánon

Digitalizálás + Internet = Kánon

A digitális forradalom mindaddig egy nagyobbfajta laborkísérletnek számított, amíg az internet elterjedésével a digitális tartalmak nem váltak mindenki által hozzáférhetővé. Hiába digitalizáltak ugyanis bármit is, mondjuk egy középkori kódexet, 40 vagy akár 30 évvel ezelőtt, ezek az állományok ugyanúgy egy bizonyos helyen voltak eltárolva, mint ahogy például a papíralapú könyvek is. Csak a számítógépek összekapcsolásával létrejött globális hálózat tette lehetővé, hogy a digitális tudás általánosan hozzáférhetővé váljon. A ténylegesen forradalmi áttörést ez jelentette.

A digitális kánon

James Joseph O’Donnell (szül 1950) professzor, az Amerikai Filológustársaság elnöke, a neves középkor-kutató bő negyedszázada, a digitális kultúra ókorában tartotta meg St. Augustine to NREN: The tree of knowledge and how it grows című előadását, amelyben azt taglalta, milyen változást hoz majd az emberi tudás kiszélesedésében az elektronikus médiumok megjelenése.

Némileg távolságtartóan ugyan, de alapvetően lelkesült hangnemben azt írta, szellemileg jóval izgalmasabb korszakban élünk, mint azok, akik a kódex vagy a könyvnyomtatás megszületésének az idején éltek Európában.

Felteszi a kérdést: milyen tanulságot fogalmazhat meg magában e technológiai változásokról a digitális hétköznapok írástudója és fogyasztója? Az antik irodalomból annak a műnek volt nagyobb esélye a fennmaradásra, amelyet megőriztek a kódexek, a kódexekben fennmaradt szövegek közül annak, amely később nyomtatott könyv formában is napvilágot látott. S a nyomtatott könyvek közül? Minden bizonnyal azoknak, amelyeket digitalizálnak. Hozzátehetjük: S ezek közül is azok, amelyek a neten elérhetővé, online olvashatóvá, saját gépre letölthetővé válnak. E művek képezik a digitális kánont.

A technológia alakítja a kánont

Így válik a technológia a kánon alakítójává. A digitális hétköznapok aktív szörfölője számára persze a Google a kályha, amely a könyvek digitalizálásában is élen jár.  Nem kétséges, digitális környezetben a könyvtár már nem egy épületet fog jelenteni, hanem egy internetes elérési címet és egy a közönség számára láthatatlan óriásszervert. A szemantikus web fogalmi hálóján lépkedő felhasználó pedig megkeresi, megtalálja és „kikölcsönzi” erről a szerverről a számára szükséges digitális tartalmat.


Ha tetszett a cikk: megoszthatod, lájkolhatod

Gépi intelligencia – Szemantikus SEO

Szemantikus keresőoptimalizálás

szemantikus seo - google helyezés javítás

Organikus Google helyezések javítása szemantikus keresőoptimalizálással

A Google-algoritmusok intelligens működése lehetővé tette, hogy a weben a keresés a kulcsszavas találatoknál komplexebb és adekvátabb eredményt adjon. A keresőszoftverek képesek egy-egy fogalom teljes szemantikus kontextusát feltérképezni és adatbázisba menteni úgy, hogy ne csak a pontos kulcsszavak, hanem a hozzá rendelt más információk alapján is visszakereshető legyen a fogalmi háló bármely gócpontja. Ennek a módszernek muzsikál alá a szemantikus keresőoptimalizálás, amely ugyanennek a fogalmi hálózatnak a szemantikai összefüggéseire alapozódik, ám épp fordított sorrendben.

A keresőalgoritmusok a meglévő webtartalmakat szemantikus indexálással teszik visszakereshetővé, ezzel szemben a honlapoptimalizálását végző szakember a webre küldött tartalmakat rendezi eleve úgy, hogy a későbbi szemantikus keresés az előre rögzített, egyben kívánatos eredményt adja. Azaz: a Google a talált tartalmakat értékelve dönti el, milyen kulcskifejezésekkel és milyen sorrendben szerepelnek majd a találati listán, míg a SEO-szakértő – ismerve a keresési mechanizmus főbb sajátosságait – eleve úgy építi fel a honlapot és az ezt támogató linkprofilt, hogy a felhasználói rákérdezés eredményeként a Google a honlap tulajdonosa számára kedvező eredményt adja.

A dolog persze nem ilyen egyszerű: tapasztalataink alapján és elméleti felkészültségünkből kiindulva bármennyire jól ismerjük is a keresőrendszer működését, a rangsorolás szempontjai mégiscsak nagyjából titkosak, és még ha ezeket ki is fürkészhetjük, azt megtippelni is nehéz, hogy a keresőszempontok közül melyik mekkora súllyal van jelen az eredmények alakulásában.

Google helyezés javítás

google helyezés javítása

TOP Google-helyezések elérése

Bárhogy is: a szakmai hozzáértéssel párosuló kreativitás lehetővé teszi, hogy a honlapokat optimalizáló mester rávezesse a mesterséges intelligencia szintjén működő algoritmusokat a kívánatos eredményre azzal, hogy fogalmi összefüggések szempontjából relevánssá teszi a weboldal tartalmát, továbbá szemantikus linképítés segítségével megfelelő támogatói hátteret biztosítson, és ezek együttes hatására egy idő után elkezdődjön az organikus helyezések javulása a keresőben.

 

Blogelmélet – Halmazelmélet – Gépi tanulás

(tovább…)


Ha tetszett a cikk: megoszthatod, lájkolhatod
Google Első Hely © 2016 Frontier Theme