Google Első Hely

Első helyen az organikus Google-találatok közt. Első oldalra, első helyre kerülés honlaptartalom optimalizálás és linkprofil építés segítségével

Nomofóbia. Mobil-függőség, internet-függőség

A „nincs mobil kapcsolat” félelme. Szorongás és fóbia

nomofóbia. internet- és mobil-függőség

Mobilfüggőség, „nincs-mobil” félelem

A nomofóbia az angol Wikipédia szócikke szerint (magyar még nincs ilyen), a „no-mobile-phone phobia” kifejezés rövidítése, és a mobilkapcsolat vagy internetkapcsolat elvesztésétől való beteges félelmet, rettegést jelenti. A jelenség komplex jellegű, vonatkozik magának a készüléknek az elvesztésére vagy elromlására (pl. sötét kijelző), de vonatkozik adatvesztésre (pl. címlista eltűnése) vagy a személyes fiókokhoz való hozzáférés lehetetlenné válására, illetve akár arra a pánikra is, amit a „nincs térerő”, „nincs Wi-Fi” vagy a „lemerült az akku” válthat ki. Egyre több kutatás mutatja, hogy növekvő méretű társadalmi jelenségről van szó, amelyet kezelni kell.

Növekszik a nomofóbia, a digitális korszak félelme

Elveszítettük a kulcsainkat? Túl vagyunk rajta. Félünk, hogy tönkremegy a televíziónk? Múlt idejű dolgok. Minden aggodalom jogos és érthető, de a tegnaphoz tartoznak: a modern kor igazi félelmének a nomofóbia tűnik, a mobil vagy az internet és az okos telefon nélküli maradás félelme. Ez komoly kérdés, látszólag könnyed volta ellenére. A kaliforniai Securenvoy kutatásai szerint a nők 70 százaléka, a férfiak 61 százaléka tart attól, hogy mobil telefon nélkül marad. Egy világ van az okos telefonban, sőt, egy egész világ, a kapcsolatok, az ügynökségek, a fényképészek, a videó a zene, a társadalmi kapcsolatok vannak a világhálón, amelyhez ma már többen kapcsolódnak tenyérnyi okostelefonnal, mint PC-vel és laptoppal együttvéve.

A digitális korszakot jellemző félelmek formái változatosak. Természetesen vannak, akik elveszítik a készüléküket, de azok is sokan vannak, akiknek a készüléke elromlik. Vagy váratlanul, egy kritikus pillanatban lemerül az akkumulátor, vagy elfogy az internet használatára biztosított hitel. Vagy nem enged be a Google és Facebook fiókunk. Ez mind nomofób jelenség.

A nomophobia felismerésére már diagnosztikai és gyógyító módszerek is léteznek, egy egész struktúra, amely lehetővé teszi, hogy a nomofób személy rehabilitációs programban vehessen részt.

Miről lehet felismerni a nomofóbot? Elizabeth Waterman doktornő szerint a jelek nagyon világosak, és sokban hasonlítanak az általános függőség jeleihez: a nomofób magánál hordja az okos telefont, mindenütt használja, függetlenül attól, hogy hol van, beleértve a fürdőkádban eltöltött időt is. Ez a függőség általában a fiatalokat érinti: a SecurEnvoy felmérése szerint a 18 és 24 év közöttiek 77 százaléka nomofób, és közvetlenül utánuk 25-34 közöttiek vannak 68 százalékkal.

A nomofóbia problémát jelenthet a kisebb vállalkozásoknak is, de valójában jelentős társadalmi problémáról van szó. Dél-Koreában a kormány becslése szerint az okos telefontól való függőség 2,55 millió személyt érint, akik naponta több mint nyolc órát töltenek el a készülékükkel. A rehabilitációra specializálódott kaliforniai. A Time közvélemény-kutatása szerint a megkérdezettek 50 %-a bevallja, hogy az ágyban, alvás közben is magánál tartja a mobil telefont – és szenvednek hiányától. A digitális bennszülöttek ezt természetesnek tartják.

Nomofób-e vagy?

Tedd fel magadnak az alábbi kérdéseket:

  • Ingerültebbnek érzed magad, ha mobiltelefonja nincs a közeledben?
  • Ha arra gondolsz, hogy az okostelefonodat elveszítheted / ellophatják tőled, szívverésed felgyorsul?
  • Van egy extra mobiltelefonod arra az esetre, ha a másik elveszne / eltörne?
  • Magaddal viszi az ágyba / ágy mellé a mobilt?
  • Ha otthon felejted reggel a mobilt, akkor úgy érzed, hogy ennek a napnak már lőttek?
  • Ha az okostelefon akkuja reggel / délelőtt lemerül, és nincs nálad töltő, akkor idegesebben töltöd a nap hátralévő részét, mint máskor?
  • Pánik fog el, ha nem tudsz belépni a Google-fiókodba?

 


Mit jelent a nomofóbia?

mobil üggőség - laptop félelemA nomofóbia a „no-mobile-phone phobia” rövidítése – „nincs-mobil félelem”. A nomophobia jelentése: félelem a mobil telefon elvesztésétől, elromlásától, a kapcsolat megszakadásától. Rettegés attól, hogy nem kapom meg vagy nem tudom elolvasni az üzeneteimet, mert elromlik a laptopom, mert nem tudom csatlakoztatni az akkumulátor töltőt, mert elsötétül a kijelző… Akadnak, akik az akkumulátor lemerülésétől jobban szoronganak mint az agyvérzéstől, mások a személyes adatok, fiókok hozzáférhetetlenségétől rettegnek. Sokaknak frusztrációt okoz a térerő vagy wifi akár néhány perces hiánya. | Kulcsszavak Google kereséshez: internet függőség, mobil telefon függő, online kapcsolat, okostelefon, elektronikus kommunikáció, nomofóbia, félelem – fóbia, digitális kor

Olvasd el ezeket is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Google Első Hely © 2016-2021 Frontier Theme